KULTURNA KARAVANA

Ni ga prostora, ki bi name naredil tako mogočen vtis kot trdnjava Kluže s svojo enkratno prostorsko lego. V mladosti je burila mojo domišljijo, kipečo med radovednostjo in strahom, v zadnjih letih pa izziva mojo ustvarjalnost. Pred časom sem v nekem intervjuju izjavil, da so Kluže moja bolezen. In res se je v meni nakopičilo toliko zgodb in idej, da bi verjetno »zbolel«, če se ne bi spustil v boj za njihovo oživljanje.

Zamisli, kako kulturno in umetniško osmisliti prostore Kluž in okolico, je bilo veliko. Precej je bilo tudi poskusov, da bi jih uresničili, vendar se nobena ni stalno naselila med njenimi mogočnimi zidovi. Kluže so pač mogočne in enkratne v svojem obvladovanju prostora, in zavezujoče za ustvarjalce. Vsak neprimeren dogodek ali poseg odbijejo. Čeprav same po sebi ponujajo neizčrpen vir navdiha – samo prisluhniti jim je treba.

Predstava “Pisma s fronte” je dolgo tlela v meni, se postopoma porajala ob pogostih obiskih Kluž in se v svoji izvedbi zlila z občutjem prostora trdnjave. Hkrati pa je v meni oživila še eno mojih starih zamisli: Kluže kot prostor ambientalnega dogodka, Kluže kot začetna postaja ambientalne kulturne karavane zgornjega Posočja.

Kulturno društvo B-51 in Damir Domitrovič Kos, vajeni ustvarjalnih izzivov, so ponudili izvirne ideje in se lotili organizacije novega festivala. Projekt je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo RS, občina Bovec in Lokalna turistična organizacija – rodil se je Mednarodni festival ambientalnih dogodkov. Festival naj bi postal vsakoletna predstavitev ambientalnih dogodkov, in sicer predvsem iz držav, ki so zgodovinsko usodno povezane s Klužami in Posočjem. Gledališki, likovni, plesni, glasbeni, filmski in drugi dogodki – vsi bodo dobili svoj prostor v karavani.

Bovško in zgornje Posočje dobivata pomembno kulturno gibanje. Pred vami je kulturna karavana. Ne postavljajte ji ovir na pot, raje se ji pridružite in ji vsi skupaj zaželimo uspešno in varno pot. Z začetne postaje, ki so – kaj pa drugega – KLUŽE.

Marjan Bevk Umetniški vodja

 

Priponka …