ŽELJE IN NAPOVEDI

Letošnji, po vrsti deveti Festival Kluže je pripravljen upoštevanje vse vremenske ter aktualne ekonomske, socijalne in politične nevšečnosti. Njegova tokratna priprava in organizacije potrjujeta iznajdljivost, odločnost ter – od samih začetkov smiselno in utemeljeno sodelovanje med Občino Bovec in Kulturnim društvom B-51 pri oblikovanju Festivala kot reprezentančnega primera kulturnega turizma pri nas.

Osredji, gledališki del festivalskega programa se osredotoča na različne žanrske in avtorske pristope, ki jih tematsko povezuje želja posameznika po spremembi in novem začetku ali nestrinjanje s svetom, ki ga živi v gledališki zgodbi. To je hkrati napoved nečesa novega, drugačnega in bogatejšega; nečesa, kar odraža simboliko tudi v razmišljanju o razvoju festivala v prihodnje. Festival Kluže 2010 namreč zaključuje eno festivalsko obdobje in napoveduje nov koncept, ki ga bodo zaznamovale lastne mednarodne festivalske koprodukcije, kulturno-umetniške delavnice, intenzivnejše vključevanje domačih in tujih kulturnih organizacij v celoletno festivalsko dejavnost predvsem pa še bolj načrtno približevanje in združevanje s turizmom kot glavno dejavnostjo v Posočju.

Festival Kluže s svojim zvestim občinstvom, gosti iz domačih in tujih gledališč ter nevladnih kulturnih organizacij postopno, vendar vztrajno utira pot ambientalnemu gledališču – uprizoritveni praksi, ki se pri nas šele razvija.

Privlačne, duhovite in inovativne gledališke zgodbe v trdnjavi Kluže kot običajno razširja otroški in glasbeni program v središču Bovca. Organizatorji pričakujemo še večji obisk domačih in tujih ljubiteljev kulture ter turistov, ki jim Festival Kluže obogati bivanje v Sloveniji. Čudovito Posočje z bogato zgodovinsko dediščino tudi letošnjo poletno ponudbo dopolnjuje s še enim festivalskim programom in – upamo – vašo prisotnostjo.

Dobrodošli
Damir Domitrović Kos
Direktor Festivala Kluže

 

Priponka …