FESTIVAL JE ZGODBA

Vsaka umetnina, ki se na ogled postavi, je zgodba. Še posebej to velja za gledališče. Predstava je uprizorjena zgodba. Je tisto nekaj, kar se dogaja med osebami na odru, kar se pojavlja med predmeti in osebami. Gledališki oder je svet ustvarjalnosti. Svet magije. Karkoli postavimo nanj, osebe ali predmete, takoj splete iz njih zgodbo, jih postavi v situacije in dogodke. Gledališka predstava je dogodek. Uprizorjen dogodek. Dogodek, ki vse, kar je na odru, spremeni v igro. V igro, ki živi, ki deluje, ki si prizadeva. Igro, ki si prizadeva nekaj pojasniti, sporočiti, nekaj izraziti. Pojasniti mesto in položaj človeka v vsakdanjem svetu, s tem, da ga v fiktivnem svetu, uprizorjenem na odru, postavi samemu sebi na ogled.

Gledališka predstava je zgodba, ki jo pleteta igralec in gledalec. Igralčeva uprizorjena fikcija je toliko resnična, kolikor se ujema z gledalčevimi predstavami in spoznanji o svetu in pričakovanji odgovorov na nedoumljena vprašanja. Gledališče je kar najtesneje povezano z gledalcem. Z različno publiko, drugačno publiko, ki pričakuje, da bodo skupaj z igralci odkrili resnico o bivanju.

Festival je niz v sebi zaokroženih malih zgodb, povezanih v eno veliko zgodbo. Zgodbo, ki jo spletejo skupaj gledalci, ki so bili v vseh malih zgodbah. Festival potrebuje gledalce, potrebuje aktivne spremljevalce svojih zgodb.

Festival Kluže je zahvaljujoč Kulturnem društvu B-51, umetniškemu vodji in programskem svetu za Kluže ter njihovi spretnosti in ustvarjalni organizaciji, estetsko raznolikemu izboru dogodkov ter medsebojnem posvetovanju in razumevanju uspel v šestih letih pridobiti mednarodni ugled in, kar je najpomembnejše, pridružili so se mu zvesti gledalci. Gledalci ustvarjajo festivalsko zgodbo, posamezne zgodbe pa igralci.

Teatrum mundi! V Klužah! Smisel ali bistvo nečesa, kar me obkroža in postavlja v kontekst sveta. Prav zdaj in tukaj.

 

Marjan Bevk umetniški vodja festivala Kluže

 

Priponka …