OBLETNICA KOT NOVA SMERNICA
Desetletno sodelovanje med Občino Bovec in Kulturnim društvom B-51 z enkratno festivalsko idejo, ki je pripomogla k razvoju kulturnega turizma in kulturnega ozaveščanja, je  obrodilo z mednarodnim Festivalom Kluže kot  enim najbolj specifičnih primerov združevanja kulture, zgodovine in naravnega bogastva v Sloveniji in celotnem evropskem prostoru.  V desetletnem razvojnem procesu se je domačemu in tujemu občinstvu v Posočju predstavilo več kot sto kulturnih dogodkov z izvajalci iz Slovenije in približno petnajstih evropskih držav in širše.

Ne glede na specifične probleme v razvojnem procesu si Festival Kluže z novimi programskimi, idejnimi in organizacijskimi dopolnitvami v prihodnosti odpira nove možnosti in še pomembnejši status specifičnega mednarodnega dogodka.

Letošnji festivalski program se tematsko in skladno z razvojem festivala (vztrajno in s sodelovanjem med domačo občino in kulturno organizacijo iz druge regije) loteva problemov drugačnosti v domačem prostoru, sprejemanja novega in istočasnega prilagajanja drugega domačemu prostoru. Načenja problem vrednot, razumevanja in sodelovanja med starim in novim, med konvencionalnim načinom dojemanja vsakdanjosti in novimi, specifičnimi pojavi, posamezniki in organizacijami.

Vse to nam bodo v skrbno izbranih predstavah domačih in tujih gledališč, večinoma v enkratnem okolju in vzdušju Trdnjave Kluže, tudi letos približali vrhunski domači in tuji izvajalci.

Vabljeni na 10. Festival KLUŽE!
Damir Domitrović Kos
Direktor Festivala KLUŽE

 

Priponka …