Trdnjava Kluže se razvija v osrednji lansirni prostor poletnega turistično-kulturnega utripa Bovškega in postaja vse bolj odprt prehod na poti kulturne karavane med Koroško, Posočjem in Furlanijo. Karavane, ki je v teh krajih pustila veliko zgodb in vtisnila trdnjavi pečat vznemirljivega prostora in večnega izziva kulturnih ustvarjalcev.

Poletne prireditve v trdnjavi v zavesti in spominu obiskovalcev ostajajo kot posebna nadgradnja turistične ponudbe: ne dogaja se pogosto, da bi zidovi trdnjave spregovorili, zapeli, zaplesali … Festival Kluže je nedvomno osrednja nit poletnega kulturnega utripa, ki s svojo kakovostno umetniško ponudbo vsebinsko in konceptualno odpira vedno nove razsežnosti in vstopa v prostor brez meja.

Že sam začetek festivala in dve uspešni izdaji sta dokaz, da je bila kultura (še enkrat) korak pred politiko in da je pred njo prestopila hermetične in včasih samozadostne okvire meja in se odprla navzdol in navzgor. Priprava in izpeljava festivala v tako majhnem in odročnem kraju s specifično logistično in prostorsko danostjo je hrabro in odločno dejanje. Predpogoj za ohranitev njegove vitalnosti in inovativnosti je bilo sodelovanje vrste dejavnih organizatorjev in nosilcev. Občina Bovec se je izkazala kot dober domačin umetnikom, ki v poletnih dneh ustvarjajo med zidovi trdnjave in na cestah samega Bovca. Ministrstvo za kulturo RS je s podporo programski usmeritvi festivala pokazalo, da se slovenska kultura lahko enakovredno dogaja tako v prestolnici kot v kulturnih objektih osamelcih, kar Kluže nedvomno so. Vodilnim organizatorjem, Kulturnemu društvu B-51 iz Ljubljane, ki vsako leto organizacijsko in logistično vodijo festival, gre velika zasluga, da trdnjava nikoli ni zaprla vrat domačim in tujim umetnikom in ustvarjalcem iz bivše skupne države.

Sanje umetniškega vodje festivala, da bi ponovno vzpostavil kulturno karavano med Oglejem in Celovcem po dolini Nadiže, Soče in Koritnice se uresničujejo. Festival zaradi svoje usmeritve v ambientalne dogodke postaja vse bolj ustvarjalno privlačen in zanimiv tudi za dve veliki kulturni manifestaciji – Mittelfest v Čedadu in Spectrum v Beljaku. In kar je najpomembnejše, festival si je pridobil zveste obiskovalce, ki vsako leto soustvarjajo kulturne dogodke v Klužah.

Ustvarjalci programa festivala in organizatorji se zavedamo, da ne moremo vedno ponuditi tistega, kar nam narekujeta koncept in programska opredelitev. Navsezadnje pa se z neverjetno iznajdljivostjo in prilagodljivostjo, včasih tudi pogajalsko zvitostjo, prebijemo do programa, ki po našem prepričanju zagotavlja kvalitetno in raznovrstno ponudbo kulture poletja na Bovškem.

Program in izvedba nista mišljena kot abonmajska ponudba, temveč kot prosta izbira. Zato izbirajte in uživajte ob izbranem. Mi bomo veseli, če bo tega kar največ.

 

Umetniški vodja Festivala Marjan Bevk

 

Priponka …